Rusya’da “RVP” süreli oturum hakkı aldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

858

Öncelikle şunu belirtelim, RVP (Süreli oturum hakkı) süresi 3 senedir ve uzatılmamaktadır. Süresi dolduğunda yenisi için başvurmak mümkündür.

Burada kanun Rusya’ya gelmiş olan yabancının artık yaşantısını nasıl sürdüreceğine karar vermesi gerektiği üzerine inşa edilmiştir. Süresiz oturuma başvurma veya buna gerek duymama hakkı size aittir.
Evet, Rusya da RVP alan vatandaşlarımız bu hakkın alınışını takiben 3 sene boyunca artık hiçbir şey yapmadan rahatça yaşarım Rusya’da diye düşünüyorlarsa bu tam olarak doğru değildir.

RVP hakkı olan yabancılar bu hakkı aldıkları tarihten itibaren aşağıdaki konulara dikkat etmek zorundadırlar;
RVP sahibi yabancı, Rusya Federasyonu sınırları dışında bir sene içerisinde en fazla 6 ay boyunca kalabilmektedir. Rusya dışında 6 aydan fazla kalan Rvp sahiplerinin bu hakları iptal edilmektedir. Hastalık, doğal afet, vs. nedenlerden dolayı Rusya Federasyonu’na dönmesi ilgili süre içinde mümkün olmayan RVP sahibi yabancılar bulundukları ülkedeki Rusya Konsolosluklarına başvurarak bu durumlarını belgelemek zorundadırlar.

RVP aldıktan sonra bir seferden fazla idari ceza almamaya özen gösteriniz, alınacak idari cezalar RVP hakkınızın iptal edilmesine sebep olacaktır. Tabii ki sadece idari kurallar değil ,Rusya Federasyonu’nun tüm kanun ve kurallarına uyunuz.

RVP’nin uzatılamayacağını belirtmiştik, yeni RVP başvurusu için eski RVP süre bitimine 60 gün kaldığında başvuru yapmalısınız, bu şekilde yeni RVP çok daha kolay alınacaktır.

RVP sahibi yabancı, pasaportuna ilgili oturum hakkı mührü basıldıktan sonra en geç 7 gün içerisinde registre yaptırmak zorundadır.

RVP sahibi yabancı RVP aldığı ve registre olduğu bölge sınırları içerisinde çalışma ve yaşama hakkına sahiptir. İstediği iş yerinde ve görevde çalışabilir.

RVP sahibi yabancı vatandaş çalıştığı işyeri tarafından sosyal fonlara kayıt yaptırılmak zorundadır, bu sayede Rusya da devlet kurumlarından ücretsiz sağlık hizmeti alması mümkün olacaktır.

RVP sahibi yabancı vatandaş registrenin bulunduğu adrese bağlı vergi dairesinden vergi numarası (ИНН) almak ve bunu göçmen bürosuna bildirmek zorundadır.

RVP sahibi yabancı Rusya da ИП (ESNAF KAYDI) açarak ticaret yapabilir. Yine bu ticareti RVP alınan bölge sınırları içerisinde yapmak zorundadır.

Her sene göçmen bürosuna gelir bildirimi ve adres bildirimi zorunluluğu vardır. Bildirimin yapılmaması RVP iptaline ve ilave olarak 5 bin ruble para cezası (Moskova, St Petersburg ve ilçeleri için 7 bin ruble) almanıza sebep olacaktır.

RVP alınmasını takip eden 60 gün sonunda yerel ehliyetlerin kullanılması mümkün değildir, Rus ehliyeti alınması gerekmektedir. Sadece RVP sahibi yabancı ülke vatandaşı uluslararası ehliyeti var ise bu sürücü belgesi ile trafikte araç kullanabilir.

Facebook Yorumlar